SPOTLIGHT: Vis op sokkel

Wij vergaderen regelmatig in de Vissekom. De ruimte dankt zijn naam niet aan het feit dat je vanuit het raam op het water van het IJ uitkijkt maar omdat er een beeld staat van een vis. De vis heeft geabstraheerde trekjes, onduidelijk is of een makreel, goudvis of karper (ik noem maar iets) model heeft gestaan. De vis is kunstig met gevoel voor anatomische proporties opgetrokken uit oude fietsbanden die in een vorig leven heel wat kilometers moeten hebben afgelegd. In het begin rook de vis nog heftig naar een fietswerkplaats, maar daar zijn we inmiddels immuun voor geworden.

Het beeld is zwart en schubbig, de kunstenaar Lia van Vugt heeft met vlecht, drapeer en modelleer technieken een nogal agressief uitziend beest gecreëerd met wild uitstekende rug, buik en staartvinnen. Hij kromt zijn rug en is geportretteerd midden in een krachtige zwembeweging. Hij zweeft gespiest op een ijzeren pin van een centimeter of 35 door de lucht, de pin is verankerd in een sokkel van hout. Een spotje verlicht z’n reflectorstrepen.  Hij staart met z’n rubberen vissenogen naar het IJ en werkt ongetwijfeld aan een ontsnappingsplan.  Ondertussen luistert hij met verbazing naar onze gesprekken, brainstormen, rondvragen en ander geneuzel.

vis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*